Rata-ajon säännöt

Radalla saa ajaa vain kilvelliset, katukäyttöön tarkoitetut liikennevakuutetut moottoripyörät ryhmässä hidas. Nopeassa ja keskiryhmässä saa ajaa myös kilvettömät pyörät, joissa liikennevakuutus. Kaikkien tulee voida tarvittaessa todistaa ajoneuvonsa jota käyttää radalla ja/tai varikolla, olevan liikennevakuutetun.
Hitaassa ryhmässä ajoharjoittelua valvoo ja ohjaa ennakoivan ajon kouluttajakurssin (EAK) suorittanut henkilö.
Ajaa saa vain kunnollisissa ajovarusteissa henkilökohtaisen turvallisuuden vuoksi. Ajovarusteisiin kuuluu mp-takki, mp-housut, kunnolliset saappaat ja hanskat sekä mp-käyttöön hyväksytty kypärä.
Moottoripyöräilyn tuki ry suosittaa nahkapuvun, ajosaappaiden ja kunnollisen selkäsuojan käyttöä.
Kilpaileminen sekä kilpailuun tähtäävä harjoittelu on kielletty hitaassa ja keskiryhmässä. Nopeassa ryhmässä on kilpailu kielletty.
Tapahtumien yhteydessä voidaan tästä riippumatta järjestää erillisiä kilpailuja, mutta näissä on omat, ajoharjoittelusta riippumattomat sääntönsä.
Takaa tuleva on väistämisvelvollinen. Ohitettavan tulee säilyttää ajolinjansa, koska ns. poukkoilu vaarantaa ajoturvallisuuden. Mikäli sääntöjen rikkominen johtaa toisen osapuolen ajoneuvon vaurioitumiseen tai kuljettajan vammautumiseen, katsottaneen se rikkoneen osapuolen syyksi ja hänen korvattavakseen vahingoksi (liikennevakuutus etusijalla). Kuljettaja vastaa myös radalle mahdollisesti aiheutuneista vahingoista (törmäysvahingot, öljyvahingot jne.) jotka johtuvat hänen tuottamuksestaan tai käyttämänsä ajoneuvon puutteellisesta kunnosta, rikkoutumisesta jne.
Takarenkaalla ajaminen, kuminpolttaminen yms. harjoitteluun kuulumaton toiminta on kiellettyä radalla sekä varikkoalueella harjoittelun aikana. Tämän säännön rikkominen johtaa välittömästi porttikieltoon tapahtumiin.
Liput:

 • Ruutulipulla ilmoitetaan kyseinen ajosessio päättyneeksi. Ruutulipun nähtyään kuljettaja ajaa rauhallisesti kierroksen loppuun ja siirtyyvarikolle. Ohittaminen on kiellettyä.
 • Keltaisella lipulla ilmoitetaan radalla olevasta vaarasta. Kuljettajan tulee hiljentää vauhtiaan. Ohittaminen on kiellettyä.
 • Punaisella lipulla keskeytetään kyseinen ajosessio välittömästi. Jokaisen kuljettajan tulee pudottaa vauhtiaan merkittävästi ja hänentulee ajaa varikolle odottamaan lisäohjeita. Ohittaminen on ehdottomasti kiellettyä.
 • Mustaa lippua näytetään kuljettajalle joka halutaan varikolle välittömästi. Syy saattaa olla ratasääntöjen rikkominen tai moottoripyörästä on jotain irti tms.

Kuljettajan, jolle on näytetty mustaa lippua, tulee välittömästi ajaa varikolle (kiertää kierros loppuun ja ajaa varikolle). Mustaa lippua näytetään sekä sääntöjä rikkoneelle että muihin verrattuna huomattavan hitaasti tai nopeasti ajavalle kuljettajalle. Näin toimitaan turvallisuussyistä: suuret nopeuserot ovat vaaraksi. Ulosliputettu kuljettaja voi vaihtaa toiseen ryhmään, jos muissa ryhmissä on tilaa. Musta lippu voi myös tarkoittaa, että pyörästä on havaittu irtoavan jotain osia, öljyä tai muuta sellaista, jota kuljettaja itse ei ole välttämättä huomannut. Jos ajaja ei noudata kehotusta saapua varikolle, ajo keskeytetään ja kyseinen kuljettaja saa porttikiellon tapahtumiin sekä siirretään kyseisestä ajoharjoittelutapahtumasta välittömästi pois.

 Jokainen on radalla omalla vastuullaan. Järjestäjänä Moottoripyöräilyn tuki ry varmistaa, että radan kapasiteettia ei ylitetä missään olosuhteissa.
Varikolle saavutaan vain ja ainoastaan yhdestä paikasta sekä radalle mennään vain yhdestä paikasta. Nämä paikat on merkitty selvästi.
Varikkoalue on varattu ajaville pyörille. Yleisön yms. pysäköinti tapahtuu parkkialueella.
10§ Mikäli havaitset radalla öljyä, kaatuneen pyörän tai muuta, joka aiheuttaa vaaratilanteen, aja varikolle ja ilmoita lippumiehelle. Radalle pysähtyminen on ehdottomasti kielletty.
11§ Radalla ajetaan vain yhteen suuntaan.
12§ Peilit sekä muut sirpaloituvat osat on teipattava (peilejä ei tarvitse teipata, mikäli ne ovat irroitetut, niitä ei ole tai ne on tehty sirpaloitumattomasta aineesta (kuten esim. kiilloitetusta teräksestä)). Tämä sirpalemäärän minimoimiseksi mahdollisissa lippaamisissa. Katsasta itse oma pyöräsi ennen radalle menoa: jos pyöräsi moottori tihkuu öljyä, bensaa tai jäähdytinnestettä, ei radalle ole asiaa.
13§ Kun saavut varikolle, hidasta hyvissä ajoin ja näytä kädellä merkki, että olet ajamassa varikolle (käsi pystyyn). Ahvenistolla on siirryttävä radan oikeaan reunaan jo pääsuoran päässä, koska varikolle poistuvaa on vaikea havaita kaiteiden takia.
14§ Promilleraja on ehdoton nolla. Osallistujat pistotestataan promillemittarilla, testistä kieltäytyvillä ei myöskään ole asiaa radalle. Kärähtäneet saavat tapahtumiin porttikiellon. Koskee myös varikolla humalassa ajoa tai sinne ajamista leirintäalueelta tai vastaavalta.
15§ Jos paikalla päivystävä ambulanssi joutuu lähtemään viemään loukkaantunutta motoristia sairaalaan, ajot keskeytetään, kunnes ambulanssi palaa takaisin.
16§ Ryhmäjako:
• 00-20 Nopea ryhmä
• 20-40 Keskiryhmä
• 40-00 Aloittelijat (Hidas ryhmä)
17§ Ohituskielto kahdella ensimmäisellä kierroksella. Ei koske nopeaa ryhmää. Lämmittelykierroksilla on ohittaminen kielletty. Muilla radoilla kuin Alastarolla täysi kierros. Alastarolla saa ohittaa jo pääsuoralla, vaikka kierros ei aivan täysi vielä silloin olekaan.
18§ Jos kuljettaja on kaatunut omasta syystään tapahtumissamme vähintään kaksi kertaa kuluvan kauden aikana, kyseinen kuljettaja ei ole enää oikeutettu osallistumaan tapahtumiin samalla kaudella. Yhdistys pitää itsellään oikeuden määritellä mikä on missäkin yksittäistapauksessa kaatumisen syynä. Sääntö koskee pyöriä, joissa vapaaehtoinen ns. kaskovakuutus.
19§ Ennakoivan ajon (jatko)koulutusta annetaan vain henkilöille, jotka ovat osallistuneet ennakoivan ajon kurssille. Vakuutusehdoissa mahdollisesti korvausperusteena oleva ea-kouluttajan antama opetus koskee siis vain niitä, jotka ovat kyseisen koulutuksen käyneet.
20§ Vakuutusyhtiö Tapiolassa vakuutetulla moottoripyörällä (vapaaehtoinen kaskovakuutus) ajava henkilö sitoutuu ilmoittamaan järjestäjälle mahdollisesta kaatumisestaan välittömästi vahingon tapahduttua. Tämä perustuu Tapiolan ja Moottoripyöräilyn tuki ry:n väliseen sopimukseen. Tapiolan vakuutusehtoja sovelletaan Moottoripyöräilyn tuki ry:n tilaisuuksissa hitaaseen ryhmään siten, että omavastuu on normaali, mutta vahingosta tulee järjestäjän ilmoittaa vakuutusyhtiö Tapiolaan. Ehto koskee kohdassa 19 mainittuja koulutuksen käyneitä henkilöitä.
21§ Jokainen tilaisuuteen tullut on omakätisellä allekirjoituksellaan ilmoittautumislomakkeeseen vahvistanut tutustuneensa näihin sääntöihin ja sitoutuu niitä noudattamaan.
Sääntöjen tekijänoikeudet kuuluvat Moottoripyöräilyn tuki ry:lle.
Osta lippuja tapahtumiin tästä

Liity uutislistalle

Liittymällä MP-Tuen uutislistalle saat sähköpostiisi tiedon uusista tarjouksista ja myyntiin tulevista ratapäivistä.
Moottoripyöräilyn tuki ry / Jukka Relander
Opastinsilta 2 liiketila 006, 00520 HKI
p. 050 359 7204

JÄSENREKISTERI

Jussi Lehtonen // info@mp-tuki.fi

VERKKOKAUPPA

Riku Turunen // riku@interwebbi.com

RATAVASTAAVAT

Jukka Relander // info@mp-tuki.fi
Juha Tammilehto
Antti Nivala

MENOSSA MUKANA

0
  Ostoskori
  Kori on tyhjäPalaa kauppaan
   Aktivoi koodi